Gıda Maddelerinin Muhafaza Sıcaklıkları

Photo of author

By Admin

Gıda Maddelerinin Muhafaza Sıcaklıkları, Sıcaklık; meyve, sebze ve tüm hayvansal gıdalarda biyokimyasal ve mikrobiyolojik etkinliğin, fizyolojik değişim hızlarını etkileyen en önemli faktördür. Sıcaklığın oda sıcaklığı derecesinde veya biraz üzerindeki artışında, artışa paralel olarak gıda bünyesinde biyokimyasal ve mikrobiyal olayların hızlanmasıyla ürünlerde bozulmalar görülür.

Öte yandan düşük sıcaklık derecelerinde soğutma, gıda maddeleri üzerinde biyokimyasal ve mikrobiyolojik faaliyet hızlarını önemli ölçüde azaltarak gıdaların uzun süre sağlıklı olarak saklanmalarını sağlayacaktır.

Gıda Maddelerinin Muhafaza Sıcaklıkları

Gıda
Maddesinin
Cinsi
Saklama
Sıcaklığı
ºC
Bağıl
Nem
% RH
Donma
Noktası
ºC
Isınma ısısı
kcal/kg ºC
Donmadan
Önce
Isınma ısısı
kcal/kg ºC
Donmadan
Sonra
Donma
Isısı
Kcal/kg
Takribi
Muhafaza
Süresi
Erik090–95-0,8
0,90

0,46
693–4 H
Enginar090–95-1,50,870,45671–2 H
Pırasa095-0,70,880,46681–3 A
Kereviz095-0.50,950,48752–4 A
Patlıcan+7/+1090–95-10,950,48757–10 G
Greyfurt+9/+1685–90-1,10,920,47714–6 H
Portakall 0/+985–90-10,900,46703–12 H
Şeftali090-10,920,47712–4 H
Marul095(-) 00,960,48762 H
Muz+1585–95-10,800 0,43608–100 G
Nar090-30,860,45652–4 H
Kiraz-190–95-20,840,44642–3 H
Kavun+7/+1090–95-10,950,48754–8 H
Peynir-1/+465–70-10/-150,440,3130.06–12 A
Süt0/+1-0.60,900,4670.02–4 A
Et-Kuzu-18/-2390–95-20,660,40508–10 A
Et-Dana-18/-2390–95-20,750,40559–12 A
Karides-1/+195–99-2,20,810,43601 A
Tavuk-18/-2390–95-30,700,42718–12 A
Tavşan-18/-2390–95-30,650,41546 A
Yumurta-2/080–85-2,20,730,40525–6 A
Tereyağı-2370–850,251318 A
Kaymak-260,780,42581–2 A
Sosis085-1,70,650,37451–3 H
Şekerleme0/-9506–12 A

Tabloda;
A = Ay
H = Hafta
G = Günü ifade etmektedir.

Kaynak: MEGEP

Yorum yapın