Su sebili günümüzde neredeyse her evde kullanılan ani soğuk su ihtiyacını karşılamak için çeşitli çalışma prensibi olan bir cihazdır, kalabalık yerlere veya ev tipi olarak dizayn edilirler çeşitli büyüklükte ve kapasitede üretilirler Otel, market, alışveriş merkezleri ve ofisler gibi yerlerde su sebili bulunur. Bu yazımda sizlere Su Sebilleri ve Çalışma Prensibleri hakkında bilgiler vermeye çalışıcaz.
Su sebilleri 2 şekilde imal edilirler
- Şebeke suyu soğutucular
- Damacana suyu soğutucular
Su sebilleri +8 derece ile +12 derece su verirler kişi sayısı ve sebil boyutuna göre bu suyun derecesi değişe bilmektedir. Yapıları gayet basittir bir hazne etrafında sarılı bakır evaparatör boruları vardır veya su haznesine bağlı bir termoelektrik ile soğutma işlemi yapılır.
Su Sebilleri Çeşitleri
Su sebilleri buhar sıkıştırmalı, absorbsiyonlu ve termo elektrikli olarak 3’e ayrılır fakat günümüzde absorbsiyonlu sistem üretilmediği için 2 şekilde görülür bunlar şu şekildedir;
- Buhar sıkıştırmalı su sebilleri
- Termoelektrikli su sebilleri
Buhar Sıkıştırmalı Su Sebili Çalışma Prensibi
Buhar sıkıştırmalı kompresörlü su sebillerinin yapısı bildiğimiz soğutma sistemlerinden farklı değildir. Kompresör kondanserder kılcal boru ve evaparatörden oluşur. Fark olarak evaparatör su haznesinin etrafında yapışık şeklinde dönen borulardan oluşur bu sayede kapla bire bir temas ederek suyun ısısını alır. Soğutucu akışkan borunun üst tarafından girerek alt kısmından çıkar ve kompresöre döner. Çalışma Prensibi Kompresör soğutucu akışkanı sıcak gaz fazında kondansere gönderir ısısını kondanser de atan soğutucu akışkan yogunlaşarak genleşme elemanı kılcal boruda basınçlandırılır ve buharlaşmaya başlar buharlaşma evaparatör de devam ederek su haznesindeki ısıyı alarak kompresöre döner çevrim bu şekilde devam eder. Sistemin kapasitesi küçük olduğu için genleşme elemanı olarak kılcal boru kullanılır. Sistemlerin büyük bir kısmında R134-a gazı kullanılır. şehir şebekesi ile beslenen sebiller de ise R22 gazı Görülebilir.
Su sebillerinin soğutma devre şeması bu şekildedir, soğutucu akışkan kompresör, kondanser, genleşme elemanı ve evaparatör den oluşan kapalı sistemde devam eder.
Termoelektrikli su sebilleri çalışma Prensibi
Termoelektrik modüller İki farklı metalden oluşan, birleşme noktaları farklı sıcaklıklarda bulunan kapalı bir devreden oluşmaktadırlar. Termoelektrik modüller elektrik enerjisi kullanarak ısıyı düşük sıcaklıktan yüksek sıcaklığa pompalarlar. Sistemde kullanılması ise şu şekildedir; Etrafı izalasyonlu bir su haznesinin bir tarafının izalasyonu kesilerek termo elektrik modülü yerleştirilir. modülün birleşim yerindeki soğutma direk olarak hazneye yansıyacağı için haznedeki suyu soğutur.
Sebillerde Kullanılan Elektriksel Devre Elemanları
1. Termik
Bütün elektrik devrelerinde ve elektrikle çalışan cihazlarda, aşırı akıma karşı bir koruma sağlanmalıdır. Termikler, şerbetlik ve su sebillerinde güvenle kullanılan ve aşırı akımlara karşı kompresörü koruyan basit bir elektrik devre elemanıdır.
2. Röle
Röleler, manyetik bir bobinin ürettiği harekete göre açma veya kapama yaparak elektrik devresini kontrol etmede kullanılan elemanlardır.
3. Termostat
Soğutucunun iç haznesini istediğimiz (ayarladığımız) sıcaklıkta çalışmasını sağlayan araçlara termostat adı verilir. Termostatlar sıcaklık değişimlerine bağlı olarak devrede bir elektrik anahtarı gibi çalışan ve böylece sistemi ısı yükselmesi ve düşümüne göre açma ve kapama yaparak kumanda eden cihazlardır. Diğer bir ifadeyle termostat, soğutucunun iç soğukluğunu ayarlanan derecede sabit tutabilmek için kompresörü durdurup çalıştıran elektrik devresi elemanıdır.
4. Açma-Kapama Anahtarı
Açma kapama anahtarı şerbetlik ve su sebili elektrik devresi elemanıdır. Evimizde bir lambayı yakmak istediğimizde anahtara elimizle basmamız devreyi kapalı pozisyona getirmemiz gerekir. Açma kapama anahtarı da soğutucunun çalışmasını kumanda eder.
5. Su Isıtıcı Hazne
Su soğutucularında ısıtıcı hazne sıcak su elde etmekte kullanılır.
6. Kablolar
Şerbetlik ve su sebillerinde kullanılan kablolar, elektrik devre elemanlarına enerjiyi taşır ve sistemin çalışmasını sağlar.
“Su Sebilleri ve Çalışma Prensibi” üzerine bir yorum